top of page

De zomer van binnenuit

Het volgen van je ware natuur, de zomer maakt zichtbaar welke waardes eronder leven.


In de zomer worden we de rijkdom van de aarde gewaar, de zomer laat zien wat de natuur ondergronds aan schatten heeft. De rijkdom komt voort uit het onderscheidingsvermogen van de natuur. De natuur zelf heeft geen enkele moeite om trouw te zijn aan zijn eigen waarden, de natuur weet van oorsprong wat goed voor hem is en wanneer het tijd is om iets te laten gaan. Het resultaat van zijn discriminatie vermogen, het trouw zijn aan zijn waarden, zien we terug in de zomer. Wanneer het proces ondergronds zijn werk heeft gehad zien wij het naleven van zijn waarde tot uiting komen bovengronds. Het gene wat we uiterlijk zien, heeft een heel proces achter de rug. Groei en bloei is afhankelijk van het kennen van waarden, onderscheidingsvermogen, en het naleven en trouw zijn aan deze principes, natuurwetten.


Als wij trouw blijven aan onze eigen waarden komen wij uiteindelijk ook uit in onze zomer. Het naleven van onze waarden hangt af van onze onderscheidingsvermogen, en deze wordt weer beïnvloed door onze conditionering. Deze beïnvloed ons trouw zijn aan ons zelf. En dit is een heel proces. Eerst moeten we helder hebben welke waarden we voor onszelf belangrijk vinden. Als we dat helder hebben, komt de expertise van onderscheid. Wanneer wordt er aan onze waardes voldaan en wanneer niet, trouw blijven aan onze waardes maakt dat we onze eigen zomer creëren. Dit lijkt super simpel, maar we hebben ook nog te maken met conditionering, overtuigingen die vaak gekoppeld zijn aan overlevingstechnieken. Hoe krijgen we hier zicht op? Door jouw ervaringen te observeren, wat wordt er aangeraakt en van waaruit ben jij de ervaring ingestapt.


Een waarde kan bijvoorbeeld zijn dat jij het beste gedijd in een rustige omgeving, naast die waarde zijn er natuurlijk ook nog andere waardes die een zomer maken. Stel je je voor dat naast de waarde van rust jij ook de waarde hebt van avontuur, je vind het fijn om nieuwe dingen te ontdekken, en naast die waardes heb je ook veiligheid als een waarde. Het kan een heel proces zijn om te ontdekken hoe je deze waardes bij elkaar in balans kan brengen. Daarnaast heb je dan ook nog een conditionering/ overtuiging. Een overtuiging zou kunnen zijn alleen als mensen jou leuk vinden denk je dat je veilig bent, of alleen als je genoeg geld op de bank heb staan ben je veilig, zo zijn er nog vele andere overtuiging die vaak kleven aan de waarde veiligheid. Dit ligt vaak diep in het onbewuste, en kan ons in een lastig parket brengen om trouw te blijven aan al onze eigen-waarden.


Om jouw onderscheidingsvermogen te trainen kan je gaan observeren. Beginnend bij elke stap die je maakt richting een ervaring/beleving bij jezelf in te checken om na te gaan van waaruit beweeg je? Worden al jouw waardes gevoed? En mocht dat niet het geval zijn, en je ontdekt dat alleen de waarde veiligheid wordt aangetikt, dat je dan wat dichterbij gaat kijken. Welke veiligheid wil je waarborgen, hoe wordt hij dan gewaarborgd en wordt die wel gewaarborgd? Als de waarde veiligheid wordt bewerkstelligt doordat jij iets gaat doen omdat je de overtuiging hebt dat je het moet doet dan want dan ben je geliefd en daardoor veilig, dan mag je jouw keuze voor de ervaring wat nader beschouwen. Want als je de overtuiging hebt dat je iets moet gaan doen omdat je dan geliefd bent en daardoor veilig dan pleeg je corruptie, want liefde kent geen voorwaarde, liefde is. Net zoals natuur is, is liefde een staat van zijn. Als de ervaring betekent dat jij iets moet gaan doen die jouw andere waardes te kort doen, rust versus herrie, ontdekken versus monotoon ergens zijn, dan kan jouw ware natuur niet tot zijn recht komen en jouw zomer ook niet.


De waarde veiligheid heeft elk mens, we willen allemaal veilig zijn, en we willen allemaal geliefd zijn, en tegelijkertijd zijn we ook allemaal geconditioneerd. Dit maakt dat we vaak corruptie plegen op onze eigen waarde systeem. Doen we opeens dingen die niet in alignement zijn met al onze waardes, en leven we eigenlijk maar na 1 waarde principe veiligheid, die gekleurd is door conditionering. De waarde veiligheid wordt door een ieder anders beleeft, iemand kan zich veilig voelen juist in een grote groep, een ander door alleen te zijn. En dan hebben we de ook nog al die andere waardes die door eenieder anders wordt ingekleurd. De waarde ontdekken, iets nieuws leren kan voor de ene betekenen nieuwe sporten ondergaan en voor een ander experimenteren met drugs. Je kan dan twee personen hebben met dezelfde waarde van ontdekken en veiligheid maar beide hebben daar een ander invulling voor en dat is okay, als ze dat van elkaar respecteren. Als ze er bewust van zijn dat ze misschien wel dezelfde waarde systeem hebben maar een andere invulling daarvan hebben. Zodat niet de ene of de ander mee hoeft te gaan met de ervaring van de ander. Dan kan die vriendschap er nog steeds zijn zoekend naar een ervaring waarin de waardes op een gelijke manier ingevuld kunnen worden, soms lukt dat en soms niet, prima.


Het trouw blijven aan onze eigen natuur begint bij en in onszelf. Onze zomer begint in onszelf. Als we aanwezig kunnen zijn in ons lichaam, onze natuur, dan houden we contact met onze eigen natuur. Dan voelen we en weten we wanneer ons waardes worden nageleefd en wanneer niet, want ons lichaam geeft gelijk een signaal af. Geen zomer is gelijk aan elkaar en dat hoeft ook niet, is ook niet de bedoeling. Wij mogen hier op aarde onze eigen zomer creëren, en met sommige zal je dezelfde zomer delen en een volgend zomer misschien weer met anderen ook dit is okay. Want hoe jij de waarde van bijvoorbeeld veiligheid ervaart kan ook veranderen na verloop van tijd. We groeien allemaal in dit leven, en veranderen in de uiting van dingen. De waardes blijven meestal je hele leven lang het zelfde maar de manier hoe we dat ervaren kan veranderen na verloop van tijd, dit heeft vooral te maken met onze conditionering. Als we losbreken van conditionering dan wordt meestal de waardenbeleving ook anders, we groeien in bewustzijn en onze natuur daarmee ook, onze ware natuur krijgt ruimte.


Onze ware natuur komt via ons buik omhoog en krijgt expressie via het hart naar buiten. De verticale alignement in onszelf is dan ook het eerste principe om trouw te kunnen blijven aan onszelf. De aarde hemel verbinding wordt hij ook wel genoemd. Geworteld in onze eigen aarde kunnen we onszelf open naar ons hogere zijn. De wortels bepalen het bladerdek van een boom, en zo is dat ook bij ons. Als we geaard in onszelf aanwezig kunnen zijn, dan kunnen we geopend worden naar onze hoogste staat van zijn. Daar voelen en weten wat onze ware natuur is, en welke waardes daaraan gelinieerd zijn. Als de verticale as geopend is, dan is de connectie met onszelf gelegd, vanuit daar kan de horizontale as geopend worden, onze connectie met de wereld om ons heen. De horizontale as ontspringt vanuit ons hart. Dit is onze relatie met de uiterlijke wereld, de verbindingen die we daaraan gaan, en de manifestaties die we laten zien.


Bij velen van ons staat de horizontale as meestal in het teken van overleven i.p.v. leven. Als dit zo is dan mist het de connectie met de buik, de verticale verbinding en voelt zich daardoor onveilig, durft niet open te gaan. Het hart is de brug naar de buitenwereld, deze heeft bij velen een pantser van bescherming om zich heen. De pantser van overleven, van veiligheid waarborgen gestoeld op conditionering, overtuigingen van te kort. De horizontale as kan heilzaam opengaan als wij trouw blijven aan onze ware natuur, als de verticale as geopend is. De verbinding met onze buik is dan ook cruciaal voor het volgen van onze ware natuur om onze zomer te creëren en te manifesteren daar in de buitenwereld.


Volg de impulsen van uit jouw buik, weet welke waardes voor jou belangrijk zijn, ken jouw geconditioneerdheid, zodat je leeft i.p.v. dat je bent overgeleverd bent aan overleven. De transformatie van de natuur begint ondergronds en krijgt zichtbaarheid bovengronds. Hij deelt zijn rijkdom vanuit puur zijn, en hij doet zichzelf rechtaan zonder iemand te kort te doen. Stap in jouw buik gebied, durf ondergronds te gaan, zodat jij jouw zomer vanuit jezelf kan beleven en delen vanuit jouw hart naar en met degene die dat wilt. Heb een prachtige zomer.


Liefs Sandra


Comments


bottom of page