top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverStudio.Ankur

Adem Uit

Bijgewerkt op: 13 dec. 2021

Adem uit, release ontspan. Het is onze uitadem die levend brengend is, het is de poort voor de inadem. We worden op de persweeën (uitadem) van onze moeders geboren, onze eerste schreeuw waarmee we onszelf kenbaar en hoorbaar maken in de wereld is een uitadem. Onze eerste uitadem is de eerste trilling van energie die we vrijlaten van binnen naar buiten. In de eerste uit begint de co-creatie vanuit eigenheid tussen binnenwereld en buitenwereld. Net zoals de vingerafdruk uniek is, is ook jouw uitadem uniek. De uitadem van ieder persoon heeft een eigen unieke geluid, een eigen frequentie, trillingsveld. De uitadem bepaalt de kwaliteit van de inadem, jouw uitadem bepaalt in welke mate jij in contact staat vanuit jezelf met de buitenwereld.


Mijn ontdekkingsreis van de adem begon zoals vaak via lichaamswerk. Via fysieke gewaarwording in mijn eigen yoga practise merkte ik op dat als ik mij focuste op de uitadem ik dan dieper aanwezig raakte in mijn lichaam en daardoor ook in mijn kracht. Dit triggerde mijn nieuwsgierigheid en ik ging op onderzoek uit. Via het lezen van Vedische teksten kwam ik steeds meer te weten over de wereld die achter de adem schuil gaat. Ik ging experimenteren met de uitadem in mijn eigen yogapractise, en ik ervaarde dat als ik vanuit mijn buik (core) op een uitadem bewoog ik veel krachtiger in beweging kwam, krachtig en tegelijkertijd effortless. Meestal wordt er in de sportwereld, en überhaupt in de wereld gefocust op de inadem, de uitadem wordt er minimaal uitgeperst, via een hoge adem hoog in de borstkast, wat voor spanning en stress zorgt in het lichaam. Je beweegt als het ware op minimale energie (survival energie), omdat je energie wilt behouden door minimaal uit te ademen (denken in te korten) Dit zorgt er juist voor dat afvalstoffen in het lichaam, in het bloed blijven hangen, en je je eigen systeem dus eigenlijk vervuild, verarmt.


Door vanuit de uitadem te bewegen kon ik een krachtige yogales geven zonder dat dat teveel eiste van mijn lichaam, ik merkte dat ik efficiënter ging bewegen. Ik hoefde alleen maar vanuit mijn buik uit te ademen en energie/kracht kwam als vanzelf vrij, zonder energie verlies, maar juist met energie behoud. De uitadem opende de beweging en met de in kon ik erin vertoeven, ik hoefde mij niet bezig te houden met een inadem, die volgde als vanzelf. Mijn ervaring ging ik delen in mijn lessen, in het begin moet men eraan wennen maar als ze het te pakken hebben voelen ze hoe de uitadem hun voortbeweegt. Dat de beweging moeiteloos ingang gebracht kan worden.


Door deze zelfstudie en het toepassen van technieken, werd mijn eigen relatie met de adem en specifiek met de uitadem weer opnieuw opgebouwd. Ik merkte na een langere periode van toepassing dat mijn ademcapaciteit groter werd en voller. Dit zorgde ervoor dat ik dieper aanwezig raakte in mijzelf en mijn systeem van binnenuit verder werd geopend. Ik realiseerde mij toen nog niet dat ik een schoonmaakproces ingang had gezet. Ik merkte opeens wel dat ik last kreeg van mijn stem, dat mijn stem geblokkeerd werd, in het begin nog minimaal maar dit werd steeds erger. Dit vond ik super frustrerend, ik snapte niet wat er gebeurde. Ik besefte niet dat ik in een energetische laag beland was waarin nog blokkades lagen.


In diezelfde periode liep ik een meesterschap van mijn yogastudie, mijn toenmalige mentor gaf mij de opdracht om de wereld van de prana vayu's verder te onderzoeken. De vayu's zijn verschillende energielagen van expressie die binnenin ons lichaam aanwezig zijn. Door het bestuderen en het toepassen van specifieke ademtechnieken voor de verschillende vayu's, kwam ik erachter dat de apana vayu (energie laag van bevrijding en loslaten) minimaal was en oppervlakkig. En gaande het proces ondervond ik de correlatie met de udana vayu (energie laag van geluid en expressie). Ik hield mijzelf in een diepere laag binnenin mijzelf in, en dat werd confronterend duidelijk gemaakt door in contact te komen met apana vayu in relatie tot udana vayu.


De apana vayua is gelegen in het bekken gebied, de darmen en de voortplantingsorganen staan ermee in relatie en worden erdoor beïnvloed. Het is de energie laag waarin we belastende (afval) energie afscheiden die we van buiten hebben opgenomen (voedsel/ indrukken/ ervaringen). Daarmee is het de energie laag waarmee we onszelf de ruimte geven vanuit onszelf in deze wereld, eerste chakra, ik neem mijn ruimte in. Daar zat een energetische blokkade, die ik makkelijk kon linken in mijn leven.


Udana vayu is gelegen in het keelgebied, het is de energie laag waarmee we ons eigen geluid (trilling/manifestatie) kenbaar maken in de wereld. Je eigen geluid staat in relatie tot je ruimte innemen. Met onze stem (uitadem) maken we onszelf in de wereld kenbaar en daarmee nemen we onze plek in hier op aarde. Geluid is manifestatie naar buiten toe, is jezelf zichtbaar maken. Het werd opeens heldere en begrijpelijker waarom ik opeens last had van mijn stem, tijdens mijn eerste levensjaren heb ik een trauma opgelopen, zowel in mijn plek innemen als in mijzelf kenbaar maken, deze zijn logischerwijs met elkaar gerelateerd.


De ontdekking van de uitadem en hoe die de reis heeft geopend naar een dieper laag in mijzelf waarin de vayu's voelbaar en hoorbaar werden, heeft mij weer verder verdiept en verrijkt. Het gene wat zichtbaar en kenbaar werd in mij was niet perse iets nieuws voor mij. Ik ben bekend met mijn eigen trauma's, alleen was dat allemaal nog op mentaal vlak, ik dacht dat ik ze wel verwerkt had, en dat klopte op een zekere hoogte, ik snapte mijn trauma's, maar dan ben je er nog niet. Door mijn reis in het openen van de uitadem en de kettingreactie die dat heeft geopend in mijn lichaam kwam ik in contact met mijn trauma in de energetische laag. En het is onze energetisch laag die ons systeem bestuurd, die de kwaliteit van leven beïnvloed. Door weer voelbaar in verbinding te komen met mijn vayu's kwam ik terecht in de subtiele lagen van mijn energiesysteem, dit gaf/ geeft mij de mogelijkheid om mijzelf van binnenuit op te ruimen en te helen.


De ontdekkingsreis van de prana vayu's heeft mij tevens bevestigd en versterkt in mijn eigen waarneming betreft de uitadem, Orit Sen- Gupta beschreef precies hetzelfde wat ik ervaarde in mijn lichaam. Zij heeft er wetenschappelijk bewijs bij gezocht en gevonden. Het is de uitadem die de inadem opent. Het is de uitadem die de kwaliteit van de vayu opent, opruimt en in kracht zet.


Door te werken met de vayu's kon ik mijn lichaam energetisch opruimen, dit gaat niet in 1 keer, want je opent 1 iets en automatisch word een volgend iets geopend, zoals de uitadem mijn contact met de vayu's opende. De energielagen worden beïnvloed door conditionering die diep in onze cel herinnering liggen, deze conditionering is niet zomaar uit je energetische laag. De opleiding Holistische Therapeut, die ik net was begonnen, over synchroniciteit gesproken, kon mij hierin verder helpen. Dit is weer een hele nieuwe verdieping, komt in een volgende blog.


Adem Uit, release ontspan. Het is de uit die de wereld naar binnen toe opent zodat we van binnenuit onszelf zichtbaar en kenbaar kunnen maken in de buitenwereld. Vanuit vertrouwen vanuit Zijn. De uitadem heeft het contact met mijzelf zuiverder en helderde gemaakt. De uitadem is reinigend, ruimt op en creëert daardoor ruimte voor energie/ leven.


Adem Uit, open de poort naar in - in contact in verbinding, in leven.


.
bottom of page